WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Ngaio Marsh - Fény kialszik! (1982)

misscrime 2012.07.24. 07:32

marsh_fenykialszik.jpgLondon egyik előkelő színházában baljós előjelekkel folynak a Mabeth próbái. A színészek ugyan mindent elkövetnek, hogy elhárítsák a "rontást" - nem idéznek a darabból, a címét sem mondják ki, sőt babonából még azt is elkerülik, hogy nevén nevezzék a két főhőst - , mégis egyre több nyugtalanító esemény zavarja meg a legkülönfélébb személyi ellentétek miatt amúgy is feszültséggel terhes próbákat: hol egy levágott fej tűnik fel a legváratlanabb helyeken, hol az egyik boszorkány kellékzsákjából kerül elő egy lenyakazott patkánytetem, hol egy furcsa helyre letett kard okoz fájdalmas balesetet; s a baljóslatú előjeleknek mintegy betetőzéseképpen valaki egy névtelen levelet csempész a színház titkárának az asztalára: "Gyilkos fia a társulatában."
A rossz előjelek ellenére a premier eget verő siker. VÉGRE! MAKULÁTLAN MACBETH!, lelkendezik a kritika. A darab hetekig megy táblás házakkal, mígnem az egyik előadáson bekövetkezik a katasztrófa...
A nézőtéren éppen ott ül Alleyn főfelügyelő a Scotland Yardról. Azonnal kezébe veszi a nyomozást. Nincsen könnyű dolga, hiszen jóformán mindenki gyanús, s mindenkinek megdönthetetlen alibije van. S a nyomozás már-már vakvágányra fut...
A Fény kialszik! az 1982-ben elhunyt Ngaio Marsh utolsó regénye. Az írónő, akit az angol detektívregény-irodalom legnagyobbjai közt tartanak számon, de aki egyben színésznő és rendező is volt, mesteri tudással és lenyűgöző terepismerettel bontja ki izgalmas, makulátlan logikával felépített, némi elegáns iróniát sem nélkülöző, s a kulisszák világába is élményszerű bepillantást engedő történetét.

Emlékszem, az egyik antikváriumban véletlenül akadt kezembe Ngaio Marsh ezen könyve, eredeti címén Light Thickens, s mivel korábban már hallottam a nevét, megvettem. Utolsó könyvét olvastam legelőször, de nem baj. Azt mondom, élvezhető volt, bár azt nem állítanám, hogy a legjobb klasszikus krimi. A könyv hátlapján ugyan olvastam, hogy a regény a Machbeth próbáival kezdődik, de arra azért nem gondoltam, hogy több mint a feléig nem is hal meg senki. Még olvastam, olvastam, de azon gondolkodtam, mikor történik gyilkosság, és ki lesz az áldozat. Lehet, hogy pont ez volt a cél, de szerintem ez necces dolog, mert hajszálra voltam attól, hogy félretegyem a könyvet. Valószínűleg az mentette meg ettől, hogy tényleg "mesteri tudással és lenyűgöző terepismerettel" lett megírva a színházi világról szóló rész. Emellett a szereplők is érdekesek voltak, sokszínűek, és nem utolsó sorban humorosak. Miután a regény részletesebben is bemutatta őket, és a "legkülönfélébb személyi ellentétek" -et, lehetett sejteni, hogy ki fog meghalni. A halálnem pedig stílszerű, és a színpadon, előadás közben történő gyilkosság is hatásos.
Miután végre meg volt az áldozat, lehetett találgatni, ki tette, és megismerhettem (végre) Roderick Alleyn főfelügyelőt, aki szimpatikus egy figura volt, de azért meg kell említenem, hogy nem lett a kedvenc detektívem. Természetesen Fox felügyelővel sikerül kibogozniuk a szálakat, bár egy gyerek is rájön magától, ki volt a tettes, talán kicsivel hamarabb is, mint a sokat tapasztalt rendőrök.
A regény színházi része tényleg élvezhető, főleg annak, aki maga is érdeklődik az ilyesmi iránt. Mindent összevetve kellemes olvasmány volt, de aki a pörgő eseményeket, és a bravúros nyomozást kedveli, inkább ne kezdjen bele. Ennek ellenére a gyilkosságot megelőző történések, mint a levágott fejek (megjegyzem, műfejekről van szó), meg a babonás vagy éppen hóbortos színészek miatt is élvezhető.

Kiadás éve: 1982
Kiadó: William Collins Sons, Glasgow
Kiadás éve hazánkban: 1990
Hazai kiadó: Európa Könyvkiadó, Budapest

Szereplők:
Peregrine Jay, a Dolphin Színház és a Macbeth rendezője
Emily Jay, Peregrine felesége
Crispine, Robin, Richard Jay, Peregrine és Emily fiai
Annie, Jay-ék szakácsnője
Doreen, Annie lánya
Dougal Macdougal, színész: Macbeth
Margaret Mannering, színész: Lady Macbeth
Simon Morten, színész: Macduff
Nina Gaythorne, színész: Lady Macduff
Norman King, színész: Duncan király
Edward King, színész: Malcolm
Gaston Sears, színész: Macbeth szárnysegéde
William Smith, színész: Macduff fia
Rangi, Wendy, Szöszi, színészek: a három boszorkány
Jeremy Jones, a Dolphin díszlettervezője
Winter Morris, a Dolphin gazdasági igazgatója
Mrs. Abrams, titkárnő a Dolphinnál
Bob Masters, színpadmester
Charlie, helyettes színpadmester
Ernie, kellékes
Dadus, Miss Mannering öltöztetőnője
Mrs. Smith, William édesanyja
Marcello, restaurátor
Roderick Alleyn, a Scotland Yard főfelügyelője
Fox, a Scotland Yard detektívfelügyelője
Thompson, nyomozó őrmester
Bailey, nyomozó őrmester
Sir James Curtis, boncolóorvos

Címkék: krimi ngaio marsh

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebooks.blog.hu/api/trackback/id/tr274674272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása