WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Agatha Christie - Ellopott gyilkosság (1969)

misscrime 2011.11.03. 16:28

Október 30-a az angolszász világban a gyerekek ünnepe. Mindenszentek előestéjén partykat rendeznek mindenfelé, és a fiatalok jelmezbe öltözve régi, babonás szokások felelevenítésével, bűvészkedéssel, társasjátékokkal múlatják az időt.
Ki gondolná, hogy egy ilyen ártatlan összejövetel gyilkosság helyszínévé válhat.
Pedig ez is megtörténhet, ha valaki mindenáron ki akar tűnni a többiek közül, ha feleslegesen kotyog, ha olyasmivel henceg, ami már nem játék.
S a bűntény bekövetkezik. Az ünnepség esetté válik, s a vendégből, Mrs. Oliverből - bűnügyi történetek híres szerzőjéből - botcsinálta nyomozó lesz. Nem akárki a segítőtársa. Hercule Poirot, az emberi lélek rejtelmeinek neves ismerője igyekszik kibogozni a titokzatos gyilkosság múltba vesző, szövevényes szálait.

christie_halloweenparty.JPGA nemrég elmúlt Halloween jegyében elolvastam ezt a regényt, mely már régóta a polcomon "porosodott". Még nem volt érkezésem nekikezdeni, de most, hogy itt volt az alkalom, kézbe vettem. Arra gondoltam, hogy valami halloweeneset kellene olvasnom, mivel néhány ilyen témájú filmet megnéztem, de akkor már olvasni is jó lenne. Tudtam, hogy van egy ilyen könyvem, rémlett, hogy ez az Agatha Christie kötet ehhez az ünnephez kapcsolódik. Igazam is lett: a borítóján ott volt a töklámpás.
Meg kell, hogy mondjam, tetszett a könyv. Felüdülés volt kicsit mást olvasni, mint amiket mostanában olvastam. Angolok történet, Poirotval a főszerepben, mi kell még? Én annó nem kedveltem a Poirot regényeket, de mondjuk ez a tv-sorozatnak volt "köszönhető". Aztán a későbbiekben mégis rávettem magam, hogy megnézzem néhány epizódját. Bár inkább Sherlock Holmes párti vagyok, azért tetszett, mert rajongok a krimiért. Ezután vettem kezembe a Gyilkosság az Orient Expresszen és a Halál a Níluson című regényeket (előbbit valójában a film megnézése után). Mindkettő elnyerte a tetszésemet, tehát már tudtam, mire számíthatok ebben a regényben. Viszont elég régen olvastam már Christie-t, így kicsit meglepődtem, mert elég mókás volt az egész történet, és a nyelvezet. Tetszett Poirot és Mrs. Oliver karaktere, de rengeteg más szereplő is volt benne.
Az írónő az Ellopott gyilkosságban (eredeti címén Hallowe'n Party) - mint ahogy az lenni szokott - több lehetséges tettest is felvonultat. Poirot régi barátja, Mrs. Oliver menti ki az unalomból, amikor elmeséli neki, mi történt azon a Halloween party-n, amin részt vett nemrég újdonsült barátnője, Judith Butler vendégeként. Mrs. Butlernél és lányánál szállt meg, és amikor a város egy "tisztelt" lakója, Rowena Drake megrendezte a gyerekek mulatságát, Mrs. Oliver is "segített" az előkészületekben. Többen voltak ott a készülődésnél, és magán a party-n is, persze nagyon sok gyerek, főleg 12-13 évesek. Az egyik lány, Joyce Reynolds az előkészületek közben szóba elegyedett Mrs. Oliverrel, mivel köztudott volt, hogy ő krimiket ír. A hencegő kislány hirtelen azzal állt elő, hogy ő látott egy gyilkosságot, csak korábban még nem tudta, hogy az az volt. Nemrég azonban valamitől megvilágosodott, és rájött, egy bűntettet látott. Akkor azonban senki sem hitt neki, még Mrs. Oliver sem. Ő csak akkor ismerte meg a lányt, de már tudta, hogy szeret nagyot mondani. Később azonban, a party végén Joyce-ot holtan találták: valaki a könyvtárszobában belenyomta a fejét egy vízzel teli vödörbe. Mrs. Olivernek eszébe jutott Poirot, és elmeséli neki a történteket. Együtt mennek nyomozni Woodleigh Commonba, és lesz még segítőtársuk: Spence, aki volt rendőr-főfelügyelő. Ő segít megszerezni a rendőrségi információkat, meg a város lakóival kapcsolatosakat. De ott van még Spence nővére is, aki régebb óta lakik a városban, s Poirot sok embert kikérdez, aki ott volt a party-n és/vagy az előkészületeknél. Mindenki egyöntetűen azt mondja, hogy Joyce hencegő kislány volt, még a legjobb barátnője, Miranda Butler is hasonlóan vélekedik róla. Poirot és Mrs. Oliver azonban most már hisz abban, hogy a lány tényleg látott valamit, nem feltétlenül súlyos bűnügyet, lehetett az baleset, vagy veszekedés is. Poirot ebbe az irányba kezd kutakodni, s rálel három érdekes "bűnügyre" is, mely a városban történt: az öreg hölgy, Mrs. Llewellyn-Smythe halála (a bűnügy a végrendeletével kapcsolatos), a fiatal ügyvédbojtár, Lesley Ferrier megkéselése és Jenet White tanítónő megfojtása. Poirot mindhárom ügyben kérdezősködik a város lakóitól, hiszen egy kis közösségben gyorsan szállnak a hírek és a pletykák. Előkerül egy másik fiatal lány, Olga Seminoff neve is, aki Mrs. Llewellyn-Smythe-r vigyázott, vagyis au pair-lány volt. Olgát vádolták annak idején az öreg hölgy végrendeletének meghamisításával, de mostanra nyomtalanul eltűnt. Poirot sejti, hogy valamely bűnügy összefügg Joyce halálával, és megpróbálja kideríteni, csakhogy közben történik még egy gyilkosság...
Többet inkább nem árulok el. Aki szereti Agatha Christe-t, Hercule Poirot-t, s az angol krimiket, akkor annak el kell olvasnia, mivel kellemes szórakozást nyújt. Nem azt mondom, hogy letehetetlen regény, de az embert egy ideig leköti, s alig várja, hogy kiderüljön végre, ki a gyilkos. Mivel több lehetséges tettes van, nehéz a választás, én is csak találgattam olvasás közben, bár a valódi tettes nem volt éppen szimpatikus. A mű végén természetesen mindenre választ kapunk, Poirot tolmácsolásában minden apró (vagy éppen életbevágó) titokra fény derül. S nem utolsó sorban a regény foglalkozik a gyilkossá válás lehetséges okaival, folyamatával, ami nekem nagyon tetszett, mert érdekel a pszichológia. Csak egyedül az volt furcsa, hogy Poirot elég sok tanácsot és vélemény kért, olyan emberektől is, akiknek igazából alig volt közük az esethez. De hát mondjuk ők voltak a városka lakói, s Poirot csak a gyilkosság után érkezett.

Szereplők:
Hercule Poirot, belga magándetektív
Ariadne Oliver, bűnügyi regények szerzője, Poirot barátja
Judith Butler, Woodleigh Common lakója, Mrs. Oliver barátnője
Rowena Drake, Woodleigh Common lakója, a Halloween party főszervezője
Joyce Raynolds, Woodleigh Common
Elizabeth Whittaker, tanítónő Woodleigh Commonban
George, Poirot inasa
Spence, volt rendőr-főfelügyelő, Poirot barátja
Mrs. Reynolds, Joyce anyja
Leopold Reynolds, Joyce öccse
Ann Reynolds, Joyce nővére
Elspeth McKay, Spence húga
Nicholas Ransom, Woodleigh Common lakója
Desmond Holland, Woodleigh Common, Nicholas legjobb barátja
Dr. Ferguson, orvos Woodleigh Commonban
Miss Emlyn, a város iskolájának igazgatónője
Michael Garfield, a "Kőfejtő Kert" megtervezője
Miranda Butler, Judith Butler lánya, Joyce barátnője
Mr. Jeremy Fullerton, a Fullerton, Harrison és Leadbetter ügyvédi iroda vezető cégtársa
Mrs. Goodbody, Woodleigh Common lakója, aki a Halloween party kisegítője és "boszorkánya" volt
Harriet Leaman, Mrs. Oliver titokzatos látogatója, Mrs. Llewellyn-Smythe végrendeletének állítólagos szignálója

Címkék: krimi agatha christie

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása