WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Tess Gerritsen (1953-

misscrime 2011.09.30. 22:28

Tess Gerritsen, M.D. kínai-amerikai származású írónő és nyugdíjazott orvos, aki 1953. június 12-én látta meg a napvilágot. A valódi keresztneve Terry, de amikor romantikus regényeket kezdett írni, úgy döntött, hogy a Tess nőiesebb lesz. San Diegóban, Kaliforniában született, egy kínai emigráns és egy kínai-amerikai séf (tengerjáró hajón) gyermeke. Míg felnőtt, gyakran álmodozott róla, hogy megírja saját Nancy Drew könyvét. Bár nagyon szeretett volna író lenni, a családja helyzete azt kívánta, hogy a gyógyszeriparban válasszon karriert. 1975-ben Gerritsen a Stanford Egyetemen diplomázott antropológiából (B.A.). Orvosi tanulmányait a Kaliforniai Egyetemen folytatta, San Franciscóban. Doktori diplomáját '79-ben szerezte meg, és orvosként kezdett dolgozni Honoluluban, Hawaiin.
Amikor Honoluluban szülési szabadságon volt, beadott egy rövid történetet a Honolulu magazin egyik íróversenyére. Az elbeszélés, az On Choosing the Right Crack Seed megnyerte az első díjat, 500 dollárt. A történet egy fiatalemberről szól, aki elgondolkodik az anyjával való bonyolult kapcsolatán. Tess úgy véli, ennek megírása tette lehetővé, hogy ő is átgondolja gyerekkorát, köztük azt, hogy édesanyja többször próbált meg öngyilkosságot elkövetni.
Miközben Tess Gerritsen orvosként dolgozott, gyakran olvasott romantikus regényeket, melyek inspirálták őt. Első regényei is romantikus thrillerek lettek. Két kiadatlan műve után a Call After Midnight című regényét megvásárolta a Harlequin Intrigue 1986-ban, és egy évvel később meg is jelent. Gerritsen folytatta az írást további nyolc romantikus thrillerrel a Harlequin Intrigue és Harper Paperbacks számára.
1996-ban jelent meg Gerritsen első orvosi thriller regénye, a Harvest (Szívkufárok). Könyvét egy gyilkossági nyomozóval való beszélgetés ihlette, aki nemrégiben járt Oroszországban, és elmesélte, hogy nyomoztak egy fiatal árva lány eltűnése ügyében. Úgy vélték, azért rabolták el a Moszkvai utcákról, hogy a szerveivel kereskedjenek külföldön. A Harvest volt Gerritsen első regénye, mely megjelent kemény kötésben is, és ez jelentős debütálás volt számára a New York Times bestseller listáján. Ezt követően három további orvosi thrillert írt, melyek szintén nagy sikert arattak.
2001-ben került kiadásra az írónő első bűnügyi regénye, The Surgeon (A sebész) címmel, mellyel Tess megteremtette Jane Rizzoli gyilkossági nyomozót. Bár ebben a könyvben még csak másodlagos karakter volt, további hét regényben játszik főszerepet az orvosszakértő, Dr. Maura Isles-val. Ezen könyvekből sikeres televíziós sorozat is készült (Rizzoli & Isles; Született detektívek) Angie Harmon és Sasha Alexander főszereplésével.
Gerritsen tovább szötte Rizzoli nyomozó történetét, de 2007-ben írt egy önálló történelmi-orvosi thrillert is The Bone Garden címmel, mely visszakalauzolja az olvasót az 1980-as évekbe, és az egyik karaktert a híres Dr. Oliver Wendell Holmes orvos, professzor és író ihlette. A történetben Dr. Maura Islel is megjelenik.
1993-ban Tess Gerritsen társírója volt az Adrift című film történetének és forgatókönyvének, melyet a CBS a hét filmjeként harangozott be Kate Jackson és Bruce Greenwood főszereplésével. Gerritsen könyvei 31 országban jelentek meg és 15 millió példányban keltek el. Tagja a Mystery Writers of America és az International Thriller Writers elnevezésű szervezeteknek. Rendszeresen ír blogjába, weboldalára és a Murderati.com-ra (rejtélyes történeteket és krimiket írók oldala). Camdenben, Maineben él, hegedül és szereti a kertészkedést. Férjnél van, és két fiúgyermek anyja.

Művei:

Romantikus regények:
Call After Midnight (1987)
Under the Knife (Kés alatt; 1990)
Whistleblower (Hamis játék; 1992)
Never Say Die (1992)
Presumed Guilty (A gyanúsított; 1993)
Peggy Sue Got Murdered (1994)
In Their Footsteps (Párizs árnyai; 1994)
Thief of Hearts (1995)
Keeper of the Bride (1996)

Orvosi thrillerek:
Harvest (Szívkufárok/Kaszálás; 1996)
Life Support (1997)
Bloodstream (Véráram; 1998)
Gravity (Gravitáció; 1999)
The Bone Garden (2007)

Rizzoli és Isles-sorozat:
The Surgeon (A sebész; 2001)
The Apprentice (A tanítvány; 2002)
The Sinner (A bűnös; 2003)
Body Double (2004)
Vanish (Eltűntek; 2005)
The Mephisto Club (2006)
The Keepsake/Keeper the Dead (2008)
Ice Cold/The Killing Place (2010)
The Silent Girl (2011)

Címkék: életrajz tess gerritsen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebooks.blog.hu/api/trackback/id/tr343268866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása