WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Julie Smith - A vörös kő (1944) [Philip Marlowe visszatérése]

misscrime 2011.10.13. 09:10

Robert Crais, Max Allan Collins, Francis M. Nevins, Jr., John Lutz, Simon Brett, Stuart M. Kaminsky, Edward D. Hoch, James Grady, Eric Van Lustbader és további szerzők. Philip Marlowe novellája.
Egy rendkívüli könyvet tart a kezében az olvasó, bár mintegy másfél évtizedet megkésett e novellagyűjtemény magyar nyelvű kiadása, mivel az eredeti kötet Raymond Chandler születésének századik évfordulójára jelent meg. A könyv szerkesztője és az újabb Philip Marlowe-történetek írói Chandler előtti főhajtásnak szánták ezt az antológiát.
Huszonhárom szerző, huszonhárom Philip Marlowe novelláját tartalmazza a gyűjtemény, s mintegy ráadásként Raymond Chandler utolsó Philip Marlowe-történetét: A ceruza (The Pencil) címűt, jelentősen gazdagítva a chandleri Marlowe-hagyatékot.

Julie Smith A vörös kő (Red Rock) című novelláját leginkább a Poirot történetekhez hasonlíthatnám, de eszünkbe juthat Columbo, vagy éppen Sherlock Holmes is. Marlowe ebben a formában nem az akció híve, inkább csak jár egyik helyről a másikra, megszerez néhány információt, és eljut a végkövetkeztetésre. Smith elbeszélésében nincs túl sok izgalom, hanem végigvezet egy gyűrű történetén, mely életeket határozott meg. Egy holttest azért felbukkan a novellában, ahogy Marlowe-nál megszokhattuk. A leírás érzékletes, de Philip Marlowe jellemző humorát és cinizmusát nem találtam meg.
A vörös kőben Marlowe egy olyan megbízást kapott, hogy keressen meg egy értékes gyűrűt. Myra Heatley-től nemrég ellopták a vörös kővel ellátott ékszert, de aztán meglátta azt egy újságban egy másik nő ujján. Marlowe ellátogat Evelyn Merrillhez, aki elmondja, hogy a vőlegényétől kapta a gyűrűt. Mire azonban Marlowe odaér Tony Bizzottóhoz, az már halott: egy nő lelőtte. A történetben három nő is felbukkan: Myra Heatley, Evelyn Merrill és Myra lánya, Nancy. Marlowe még egy ízben ellátogat a hölgyekhez, de már sejti, ki követte el a gyilkosság, és azt is, hogy miért.
Az elbeszélés végén Philip Marlowe elengedi a valódi tettest, mivel megérti az indokait, és olyan érzelmekkel, családi titkokkal találkozik, amiket tudja, nem lenne hasznos kiteregetni. Chandler Marlowe-ja is mindig a saját értékrendje szerint cselekedett, amiben nincs kifejezetten jó vagy rossz.
Julie Smith egyébként hazánkban nem igazán lehet ismert, de több krimihőst alkotott, például Rebecca Schwartzot, a jogász-detektívnyomozót, illetve Paul McDonaldot, az ex-riportert, aki krimiket ír. Következőként Max Allan Collins lesz terítéken, aki a Helyszínelő könyvek írója is.

A vörös kő szereplői:
Philip Marlowe, magánnyomozó
Evelyn Merrill, Tony Bizzotto barátnője
Myra Heatley, Tony Bizzotto volt barátnője, Marlowe megbízója
Nancy, Myra Heatley lánya

Címkék: krimi raymond chandler fülszöveg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebooks.blog.hu/api/trackback/id/tr113299243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása