WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Ira Levin - Sliver (1991)

misscrime 2011.10.08. 11:27

SLIVER = SZILÁNK;
KARCSÚ, ÉGBE TÖRŐ FELHŐKARCOLÓ.
A hipermodern New York-i toronyház csillogó-villogó homlokzata mögött
FENYEGETŐ VESZÉLYEK
rejtőznek.
KAY NORRIS,
az egyedülálló, szép, okos, sikeres asszony gyanútlanul beköltözik az épület egyik luxuslakásába. A házban
DÖBBENETES TITOK REJTŐZIK
az üveg és a beton mögött.
A SLIVER
megszállottság, az izgalom és az elképesztő meglepetések
HIPNOTIKUS TÖRTÉNETE.
IRA LEVIN,
a nagyfeszültség pszichológiai regény világhírű mestere jéghideg logikával és precizitással
LEBILINCSELŐ SZTORIT
alkotott.

Kay Norris, a sikeres szerkesztő beköltözik új otthonába, egy csodálatos és drága luxuslakásba. Nemrég élt át két rossz kapcsolatot is, és életét egy új helyen szeretné folytatni. Ám ennek a felhőkarcolónak nincs jó híre: úgy nevezik, a "rémtorony", mivel rövid idő alatt több "véletlen" baleset történt benne. Egy fiatal, sokak szerint életvidám lány kiugrott az ablakon, egy ott dolgozó legurult a lépcsőn, és nem sokkal Kay beköltözését követően egy újabb eset is történik: a népszerű írót, Hubert Sheert éri szörnyű baleset, amikor begipszelt lábával elcsúszik a fürdőszobájában, és a fejét beveri a csapba. Kay-t azért is foglalkoztatja ez az ügy jobban, mert ismerte Sheert. Nem sokkal korábban mutatták őket be egymásnak, és a férfi egy randevút is megbeszélt vele egy nem is olyan távoli alkalomra. Kay mindeközben megismerkedik a ház lakóival, a gyönyörű és elfoglalt Vidával, a kissé szétszórt Sam Yale-lel, aki régen rendező volt, és a jóképű, "dinamitmosolyú" Pete Hendersonnal.
Kay szinte megszólalásig hasonlít az évekkel ezelőtt különös balesetben elhunyt Thea Marshall színésznőre. Ezt Sam is észreveszi, akiről kiderül, hogy ő volt Thea szeretője, és többször dolgoztak együtt. Kay és Sam összebarátkozik, de a nő életébe egy új szerelem is belép, Pete személyében. Róla viszont azt tudjuk meg, hogy ő a ház valódi tulajdonosa, és Thea Marshall fia. Kay meglepve fogadja a dolgot, de öszinte szerelembe esik a férfi iránt, és az viszonzásra is talál. Csakhogy az mint lenni szokott egy thriller regényben, nem lehet mindig felhőtlen a boldogság. A különös halálesetek még mindig foglalkoztatják Kay-t, és közben a házzal kapcsolatban is rossz érzése van, mintha valaki egyfolytában figyelné...
Ahogy a fülszöveg is írta, ez egy lebilincselő könyv. Nagyszerűen van megírva, izgalmas és megborzongató. A karakterek belopják magukat az ember szívébe. Az okos Kay Norris és a jóképű Pete Henderson nagyszerű páros, a korkülönbség ellenére is. És bár a férfiról a történet folyamán kiderül egy s más, nem lehet teljesen utálni, hiszen már megkedveltük. Azíró felvonultat a regényben legalább három férfit, aki lehet a titokzatos leskelődő, és ez olyan mesterien van elkészítve, hogy az olvasó nem tudja kapásból, melyik az.
Ira Levin a Rosemary gyermeket vár írója is, és aki azt olvasta, nem fog csalódni. Könnyen rá lehet ismerni az író stílusára, de ettől a sztori nem lesz elcsépelt. Sőt, nem is lehet, mivel a Rosemary gyermeket vár című regényben egy démoni gyermek megfogantatása a központi téma, a Sliverben pedig a titkok megvédése bármilyen eszközzel. A két mű még annyiban hasonlít egymásra, hogy mindkettőben szerepel egy titkokkal teli ház, melyben furcsa balesetek történtek. A Rosemary gyermeket vár történetében ez az okkultizmus miatt van, a Sliverben viszont emberi kéz formálja a lakók sorsát. A regény végén, mikor az olvasó számára is kiderül a teljes igazság, elhatalmasodik a feszültség, és muszály végigolvasni, hogy kiderüljön, melyik oldal győz. Ira Levinnél pedig nem lehet tudni mire számítson az ember...
Az is fontos a Slivernél, hogy nincs benne csak jó vagy rossz. A negatív karaktert is lehet "szeretni", és a főhősnőnek is vannak olyan vágyai és tettei, melyeknek viselnie kell a következményeit. És bár nem akarom elárulni a könyv végét, azért a levini csattanó mégis csak ott van za utolsó sorokban, melyek eléréséig sem unatkozik az olvasó.

Szereplők:
Kay Norris, szerkesztő a Diadém könyvkiadónál
Felice, Kay macskája
Sam Yale, volt rendező, író, Kay barátja, Thea Marshall szeretője, aki a házban lakik
Pete Henderson, üzletember, a felhőkarcoló tulajdonosa, aki ott is lakik
Hubert 'Rocky' Sheer, író
Martin Sugarman, szerkesztő
Vida Travisano, modell, a ház lakója
Dmitri, a felhőkarcoló gondnok
Alex és Jeff, Kay volt barátai
Terry, a ház portása
Roxie, Kay barátnője
June és Norman, Kay barátai
Stuart, szerkesztő

Címkék: krimi thriller fülszöveg ira levin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebooks.blog.hu/api/trackback/id/tr633287256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása