WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Loren D. Estleman - Pisztolyzene (1937) [Philip Marlowe visszatérése]

misscrime 2011.10.20. 01:15

Robert Crais, Max Allan Collins, Francis M. Nevins, Jr., John Lutz, Simon Brett, Stuart M. Kaminsky, Edward D. Hoch, James Grady, Eric Van Lustbader és további szerzők. Philip Marlowe novellája.
Egy rendkívüli könyvet tart a kezében az olvasó, bár mintegy másfél évtizedet megkésett e novellagyűjtemény magyar nyelvű kiadása, mivel az eredeti kötet Raymond Chandler születésének századik évfordulójára jelent meg. A könyv szerkesztője és az újabb Philip Marlowe-történetek írói Chandler előtti főhajtásnak szánták ezt az antológiát.
Huszonhárom szerző, huszonhárom Philip Marlowe novelláját tartalmazza a gyűjtemény, s mintegy ráadásként Raymond Chandler utolsó Philip Marlowe-történetét: A ceruza (The Pencil) címűt, jelentősen gazdagítva a chandleri Marlowe-hagyatékot.

A Pisztolyzene (Gun Music) egy humoros történet volt, melyben Philip Marlowe megcsillogtatta cinizmusát. Emellett vezetett is a novella, haladt előre, gyors iramban. Izgalomban nem volt hiány, megint találkozhattam a női ármánykodással, de mint kiderül, a gyámoltalan nő mögött néha egy férfi is áll, aki a háttérben irányít.
Marlowe Loren D. Estleman elbeszélésében éppen megkapja aktuális megbízatása honoráriumát, amikor kap egy másikat: meg kell tudnia mibe keveredett egy fiatal tehetség, Christa Vine énekesnő és színésznő. A férje egy hírhedten sötét alak, és Carson Moldine aggódik érte, mint barát, és szeretné megtudni, miért utasított vissza mostanában szerepeket és miért felejti el folyton a szövegeit. Marlowe elvállalja a mellékest, és el is megy az elbűvölő színésznőhöz, de az azt mondja, nincs semmi gondja, és rövid úton megszabadul tőle, mivel el kell mennie. Marlowe azonban nem hagyja ennyiben, és követi a nőt. Annál is inkább, mert kutakodott egy kicsit jó detektívhez híven, s talált egy nemrégen elsütött pisztolyt az egyik fiókban. A magánnyomozó rátapad Miss Vine-ra, s tanúja lesz egy váltságdíjátadó ceremóniának, és a végén még le is ütik. Még az a szerencséje, hogy nem kapott nagyot a fejére, és hogy utoljára Bernie Ohlsszal beszélt, aki az ügyészségen dolgozik, ahol Marlowe is régen. Bernie megtalálta Marlowe-t, és agához téríti. Neki ezután lassacskán sikerül kitöltenie a hiányzó réseket, és majdnem összeáll a történet. El is megy ismét Christa Vine-hoz, és vallomásra bírja. A nő végül kénytelen színt vallani, és bár előveszi az ominózus fegyvert, azt nem használja Marlowe-n. Csakhogy van egy bökkenő: Miss Vine csak egyszer sütötte el a fegyvert, tehát férjét valaki más ölte meg. Valaki segíteni akart a nőnek, de a váltságdíj átadás álcája mindent elrontott, de biztos, hogy nem vették figyelembe Philip Marlowe elbűvölő logikáját.
Összességében jó volt a történet, és Marlowe ismét hírességek körében mozgott (mondjuk Los Angelesben nem is olyan nehéz ez), azonban mégsem mondanám, hogy teljesen tipikus chandleri történetet kaptam. A szerző egyébként több western történetet írt, és az Amos Walker detektívregényeket. Legközelebb Joyce Harrington Baby Grace megmentése lesz soron, ami megmondom őszintén kicsit lassan halad, és úgymond "szenvedés". De majd meglátjuk, ha befejeztem.

A Pisztolyzene szereplői:
Philip Marlowe, magánnyomozó
Carson Moldine, Marlowe megbízója
Christa Vine, énekesnő és színésznő
Sam Whiteside, Christa főnöke
Sonny Bloom, Christa férje, impresszárió és gengszter
Bernie Ohls, az ügyészség nyomozója
Gréta, Christa német szobalánya

Címkék: krimi raymond chandler fülszöveg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebooks.blog.hu/api/trackback/id/tr343316531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása