WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Max Allan Collins - A tökéletes bűntény (1935) [Philip Marlowe visszatérése]

misscrime 2011.10.13. 20:55

Robert Crais, Max Allan Collins, Francis M. Nevins, Jr., John Lutz, Simon Brett, Stuart M. Kaminsky, Edward D. Hoch, James Grady, Eric Van Lustbader és további szerzők. Philip Marlowe novellája.
Egy rendkívüli könyvet tart a kezében az olvasó, bár mintegy másfél évtizedet megkésett e novellagyűjtemény magyar nyelvű kiadása, mivel az eredeti kötet Raymond Chandler születésének századik évfordulójára jelent meg. A könyv szerkesztője és az újabb Philip Marlowe-történetek írói Chandler előtti főhajtásnak szánták ezt az antológiát.
Huszonhárom szerző, huszonhárom Philip Marlowe novelláját tartalmazza a gyűjtemény, s mintegy ráadásként Raymond Chandler utolsó Philip Marlowe-történetét: A ceruza (The Pencil) címűt, jelentősen gazdagítva a chandleri Marlowe-hagyatékot.

Ebben a történetben ismét megkaptam a humort, az izgalmat, melyet átlengett Raymond Chandler Philip Marlowe stílusa. A tökéletes bűntényben (The Perfect Crime) Marlowe megint csak egy híresség megbízását kapja, hasonlóan Simon Brett novellájához. Egy Dolores Dodd nevű gyönyörű színésznő arra kéri a magánnyomozót, hogy legyen a testőre, mivel megfenyegették bizonyos sötét alakok, akik a szerencsejátékban utaznak. Dolores egy Utcai Kávézó nevű helyet vezet, ahol Marlowe több emberrel is megismerkedik, akik Miss Dodd környezetében élnek. Eközben elbűvöli a nő, akit meg kell védenie, de Dolores Doddnak tucatnyi hódolója van, s amikor egy alkalommal a nő arra kéri Marlowe-t, az maradjon vele éjszakára, visszautasítja. Tudja, hogy nem lenne hosszú életű a kapcsolatuk. A szomorú szemű nő legalább egy hónapra foglalja le Marlowe-t, és ennyi idő után úgy gondolja, nem halad az ügy, s mivel nem érzi úgy, hogy veszélyben lenne a nő, felmondja a megállapodásukat. Nem akarja elvenni a nő pénzét tovább, de Dodd megkéri, hogy még egy hétre maradjon mellette, azután eldönti, mi legyen. Csakhogy nem lesz azután, mivel másnap reggel Marlowe talál rá holtan a kocsijában, de nem a saját garázsában.
Marlowe nyomozni kezd annak ellenére, hogy a rendőrség és a közvélemény is úgy tartja, Dolores Dodd öngyilkos lett. Az emberek egy része eltusolásról beszél, a rendőrség és Hollywood pedig tart a botránytól. Marlowe azonban nem törődik mindezekkel, neki csak az számít, hogy igazságot szolgáltasson Miss Doddnak. Van is két jelöltje, akik elkövethették a gyilkosságot, az ok pedig a jó öreg kapzsiság. Marlowe ugyan nem tudja bebizonyítani, hogy tényleg ők tették, de megbosszulni azt tudja, a maga módján, s ez elég neki.
Max Allan Collins kiváló író, s Helyszínelők, Gyilkos elmék könyveit rengetegen olvassák. Én a magam részéről egy Helyszínelőket olvastam eddig, és két Gyilkos elméket a háromból, ami megjelent eddig nálunk. Nekem a Gyilkos elmék jobban tetszett, de magát a sorozatot is jobban szerettem. De ezeken a könyvsorozatokon kívül Collins még sok mást is írt, például ő Nathan Heller detektív megteremtője, aki történelmi regényeiben nyomoz. Helleren kívül hírhedt figurái még Nolan, Quarry és Mallory. E történet, A tökéletes bűntény egy valós eseten alapult, egy Thelma Todd nevű színésznő valószínűsíthető meggyilkolásán. Max Allan Collins megváltoztatta a neveket, és belehelyezte a történetbe Philip Marlowe-t. Heller-regényeihez hasonlóan írta meg a novellát, de Heller természetesen sok mindenben nem hasonlít Marlowe-ra. Collins szerint ha az elbeszélésben Heller szerepelt volna, sok mindent másképp csinált volna, hiszen más a kettejük értékrendje. A novella végén Collins leírja, hogy Chandler Kedvesem, isten veled! című regényében Marlowe ellátogat az Utcai Kávézóba, mely Thelma Toddé volt, és megmássza azon lépcsőfokokat, melyeket A tökéletes bűntényben is. A mű érdekessége még, hogy Collinshoz híven a történetet Marlowe visszamenőleg meséli el.

A tökéletes bűntény szereplői:
Philip Marlowe, magándetektív
Dolores Dodd, színésznő, az Utcai Kávézó tulajdonosnője
Laird Brunette, több kaszinó tulajdonosa
Warren Eastman, rendező és producer, Dolores partnere a kávézó tulajdonjogában
Nick DeCiro, tehetségkutató
Miranda Diamond, színésznő, Eastman felesége
Randall hadnagy, a Dolores ügyével megbízott nyomozó

Címkék: krimi raymond chandler fülszöveg max allan collins

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebooks.blog.hu/api/trackback/id/tr933301370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása