WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Benjamin M. Schutz - A fekete szemű szőkeség (1936) [Philip Marlowe visszatérése]

misscrime 2011.10.17. 19:36

Robert Crais, Max Allan Collins, Francis M. Nevins, Jr., John Lutz, Simon Brett, Stuart M. Kaminsky, Edward D. Hoch, James Grady, Eric Van Lustbader és további szerzők. Philip Marlowe novellája.
Egy rendkívüli könyvet tart a kezében az olvasó, bár mintegy másfél évtizedet megkésett e novellagyűjtemény magyar nyelvű kiadása, mivel az eredeti kötet Raymond Chandler születésének századik évfordulójára jelent meg. A könyv szerkesztője és az újabb Philip Marlowe-történetek írói Chandler előtti főhajtásnak szánták ezt az antológiát.
Huszonhárom szerző, huszonhárom Philip Marlowe novelláját tartalmazza a gyűjtemény, s mintegy ráadásként Raymond Chandler utolsó Philip Marlowe-történetét: A ceruza (The Pencil) címűt, jelentősen gazdagítva a chandleri Marlowe-hagyatékot.

Benjamin M. Schutz írótól ezelőtt még semmit nem olvastam, de egy csapásra megkedveltem a stílusát, és egy újabb humoros Raymond Chandler szerű Philip Marlowe történetet kaptam. Megérte elolvasni A fekete szemű szőkeséget (The Black-eyed Blonde), a novellakötet egyik legszórakoztatóbb írását, melyben fellelhető Marlowe magányossága is. A szerző az írás mellett a pszichológia tudományát művelte, és hazánkban nem igen jelent meg másik műve, de külföldön a Leo Haggerty magánnyomozó sorozatával vált ismerté.
A fekete szemű szőkeségből megtudhatjuk, Philip Marlowe miért nem vállal válási ügyeket. A történet úgy kezdődik, hogy a magánnyomozót felhívja egy nő, aki azt akarja, figyelje meg a férjét, aki minden valószínűség szerint megcsalja őt. Marlowe-nak egyébként is rossz éjszakája volt, s elég durván visszautasítja a felkérést. Ezután visszamegyünk a múltba; Marlowe belenéz a tükörbe, de már nem azt az arcot látja viszont, amit azelőtt, hogy Delano Stiles besétált az irodájába. Az elkeseredettnek tűnő férfi azzal kereste meg Marlowe-t, hogy a felesége eltűnt a gyermekükkel. A nyomozó azt válaszolja, mint mindig, jelesül hogy a válási ügyek nem az ő asztala, de Stiles nem a feleségét akarja, csak a gyermekét. Marlowe végül elvállalja az ügyet, s hamar meg is találja a nőt, a "fekete szemű szőkeséget". A nőnek sikerült pénzhez jutnia, hogy elmenjen a szülővárosába, és a gyermek is vele van. Marlowe megpróbálja visszatartani, de az megosztja vele férje valódi jellemét: Delano Stiles többször bántotta őt. Marlowe végül maga adja oda neki azt a pénzt, amit Stiles fizetett a megbízásért, és futni hagyja a nőt, de szerencsétlenségükre éppen megjelenik Stiles, akit korábban Marlowe értesített a fejleményekről. A férj nem is egyedül érkezik, hanem két gorillával, akiknél fegyver is van. Marlowe megpróbálja feltartóztatni őket, az egyiknek azonban sikerül kilőnie Marlowe kocsiját, amivel a nő és a gyerek menekültek. Az autó balesetet okoz, és a két szülő keserves sírása belehasít Marlowe szívébe. Hát ezért nem vállal Philip Marlowe válási ügyeket...

A fekete szemű szőkeség szereplői:
Philip Marlowe, magánnyomozó
Delano Stiles, Marlowe megbízója
Monica, Stiles felesége
Brandon, Monica és Stiles fia

Címkék: krimi raymond chandler fülszöveg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebooks.blog.hu/api/trackback/id/tr793310045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása