WOB - A könyvek világa

Olvasni jó. Én hiszek ebben, és ha Te is, akkor itt a helyed. A téma lehet krimi, horror, vagy éppen romantikus, itt bármi előfordulhat. Böngéssz kedvedre, és írd meg Te is a véleményed egy-egy könyvről. Az oldal fórumát pedig ITT találod.

Friss topikok

Raymond Chandler - A ceruza (1959) [Philip Marlowe visszatérése]

misscrime 2011.10.09. 13:56

Robert Crais, Max Allan Collins, Francis M. Nevins, Jr., John Lutz, Simon Brett, Stuart M. Kaminsky, Edward D. Hoch, James Grady, Eric Van Lustbader és további szerzők. Philip Marlowe novellája.
Egy rendkívüli könyvet tart a kezében az olvasó, bár mintegy másfél évtizedet megkésett e novellagyűjtemény magyar nyelvű kiadása, mivel az eredeti kötet Raymond Chandler születésének századik évfordulójára jelent meg. A könyv szerkesztője és az újabb Philip Marlowe-történetek írói Chandler előtti főhajtásnak szánták ezt az antológiát.
Huszonhárom szerző, huszonhárom Philip Marlowe novelláját tartalmazza a gyűjtemény, s mintegy ráadásként Raymond Chandler utolsó Philip Marlowe-történetét: A ceruza (The Pencil) címűt, jelentősen gazdagítva a chandleri Marlowe-hagyatékot.

Ahogy a fülszöveg szól, a Philip Marlowe visszatérése (Raymond Chandler's Philip Marlowe) egy novellagyűjtemény, s én nem sorba haladok, hanem rögtön Chanlder utolsó Marlowe novellájával kezdtem, mely a halála után, '59-ben jelent meg először. Ahogy a könyv előszavában írják Raymond Chandlerről, remekül írt, igazi kifejező stílussal rendelkezett. Aki olvasott már Marlowe történetet, az tudja, hogy a magándetektív mindig is magányos farkas volt, aki cinizmussal tekint az életbe. Ez a magány azonban a későbbiekben elhatalmasodott rajta, mint ahogy Chandler-ön is. Vagy inkább fordítva történt: az író lett egyre magának valóbb, mivel utolsó éveire már a felesége is meghalt, és ez a változás átütött írásain is.
Az 1958-ben befejezett Playback, azaz Visszajátszás határozottan elviszi az olvasót Marlowe lelkének mélységeibe, és a karakter kifejezetten kiábrándult abból a világból, amiben él. Hasonló ehhez A ceruza is, bár rövidsége miatt nem jut sok idő az elmélkedésre. Philip Marlowe olyan furcsa megbízást kap egy kiugrott gengsztertől, hogy védje meg, mivel bandája egy vonással kihúzta a nevét. Ez a biztos halált jelenti a számára, és ezt Marlowe is tudja jól. Kis ellenállás után a magándetektív elvállalja az ügyet, és előleget is kap. Együtt szépen meg is tervezik a szökést, ami simán sül el, talán túl simán. Ahogy az már lenni szokott, valaki mégis meghal, és Marlowe megkapja a ceruzát is, ami nem jelenthet jót. Marlowe ennek ellenére nem érzi komoly veszélyben magát, hiszen ha a gengszterek elküldték neki azt, akkor csak fenyegetőznek. Hamarosan érkezik is hozzá egy titokzatos férfi, aki halálraítéltje hollétéről érdeklődik, cserébe leszáll Marlowe-ról. A detektív azonban maga keresi meg megbízóját, hogy kiderítse, miért más halt meg helyette, ha őt sikerült kimentenie a slamasztikából...
Philip Marlowe ebben a novellában egy gengszterbandával száll szembe, de amikor elküldik neki a végzetes jelentésű ceruzát, akkor sem ijed meg, hiszen logikusan végiggondolja a helyzetet, és arra a következtetésre jut, hogy ez még csak a figyelmeztetés. Ennek ellenére elővigyázatos, és segítséget kér egy rendőr barátjától-ellenségétől. A történetben, ahogy azt már megszokhattuk, Marlowe-t többször is meg akarják vesztegetni egy kis pénzzel, de ő sosem dől be ennek. Nem akar gazdag lenni, bár néha elgondolkozik, mire is vihette volna. Jelenleg megelégszik azzal, amilye van, ami sokszor úgy tűnik neki, hogy a nagy semmi. Az ártatlanokat azonban mindig megvédi, és leszámol az ártó szándékú rosszfiúkkal, és még a nőkkel is, ha úgy hozza a sors. Ebben az elbeszélésbe is feltűnik egy nő Marlowe életében, akivel már dolgozott együtt korábban is. Ő Anne Riordan, egy becsületességért elbocsájtott zsaru lánya, akiben szintén ott lakozik a keserűség apja tönkretett élete és anyja halála miatt. Egy szép kertvárosi házban lakik, melyre Marlowe is vágyik, bár tudja, sosem kaphatja meg. Mint ahogyan a lányt sem, akihez nagyon is vonzódik. Anne nem ment még férjhez, mivel nem adná oda a szívét akárkinek, Marlowe viszont nem venné el, mivel annyi nő volt az életében, hogy nem érdemli meg, s ezt a nő szemébe is mondja. Chandler hőse tehát továbbra is magányos, az élet dolgain töprengő és a végtelenségig cinikus figura maradt.
A ceruza tényleg tovább gazdagította Raymond Chandler tehetségének tárházát, és legközelebb a kötetben szereplő A gyenge láncszem című novella lesz terítéken, melynek főszereplője szintén Philip Marlowe, de Sara Paretsky tollából.

A ceruza szereplői:
Philip Marlowe, magándetektív
Ikky Rossen, a kiugrott gengszter
Anne Riordan, egy rendőrfőnök lánya, Marlowe barátja, és néha segítőtársa
"Charles Hickon", piti gengszter
Bernie Ohls, rendőr, Marlowe barátja-ellensége
Foster Grimer, gengszter

Címkék: krimi raymond chandler fülszöveg

Szólj hozzá!

Ira Levin - Sliver (1991)

misscrime 2011.10.08. 11:27

SLIVER = SZILÁNK;
KARCSÚ, ÉGBE TÖRŐ FELHŐKARCOLÓ.
A hipermodern New York-i toronyház csillogó-villogó homlokzata mögött
FENYEGETŐ VESZÉLYEK
rejtőznek.
KAY NORRIS,
az egyedülálló, szép, okos, sikeres asszony gyanútlanul beköltözik az épület egyik luxuslakásába. A házban
DÖBBENETES TITOK REJTŐZIK
az üveg és a beton mögött.
A SLIVER
megszállottság, az izgalom és az elképesztő meglepetések
HIPNOTIKUS TÖRTÉNETE.
IRA LEVIN,
a nagyfeszültség pszichológiai regény világhírű mestere jéghideg logikával és precizitással
LEBILINCSELŐ SZTORIT
alkotott.

Kay Norris, a sikeres szerkesztő beköltözik új otthonába, egy csodálatos és drága luxuslakásba. Nemrég élt át két rossz kapcsolatot is, és életét egy új helyen szeretné folytatni. Ám ennek a felhőkarcolónak nincs jó híre: úgy nevezik, a "rémtorony", mivel rövid idő alatt több "véletlen" baleset történt benne. Egy fiatal, sokak szerint életvidám lány kiugrott az ablakon, egy ott dolgozó legurult a lépcsőn, és nem sokkal Kay beköltözését követően egy újabb eset is történik: a népszerű írót, Hubert Sheert éri szörnyű baleset, amikor begipszelt lábával elcsúszik a fürdőszobájában, és a fejét beveri a csapba. Kay-t azért is foglalkoztatja ez az ügy jobban, mert ismerte Sheert. Nem sokkal korábban mutatták őket be egymásnak, és a férfi egy randevút is megbeszélt vele egy nem is olyan távoli alkalomra. Kay mindeközben megismerkedik a ház lakóival, a gyönyörű és elfoglalt Vidával, a kissé szétszórt Sam Yale-lel, aki régen rendező volt, és a jóképű, "dinamitmosolyú" Pete Hendersonnal.
Kay szinte megszólalásig hasonlít az évekkel ezelőtt különös balesetben elhunyt Thea Marshall színésznőre. Ezt Sam is észreveszi, akiről kiderül, hogy ő volt Thea szeretője, és többször dolgoztak együtt. Kay és Sam összebarátkozik, de a nő életébe egy új szerelem is belép, Pete személyében. Róla viszont azt tudjuk meg, hogy ő a ház valódi tulajdonosa, és Thea Marshall fia. Kay meglepve fogadja a dolgot, de öszinte szerelembe esik a férfi iránt, és az viszonzásra is talál. Csakhogy az mint lenni szokott egy thriller regényben, nem lehet mindig felhőtlen a boldogság. A különös halálesetek még mindig foglalkoztatják Kay-t, és közben a házzal kapcsolatban is rossz érzése van, mintha valaki egyfolytában figyelné...
Ahogy a fülszöveg is írta, ez egy lebilincselő könyv. Nagyszerűen van megírva, izgalmas és megborzongató. A karakterek belopják magukat az ember szívébe. Az okos Kay Norris és a jóképű Pete Henderson nagyszerű páros, a korkülönbség ellenére is. És bár a férfiról a történet folyamán kiderül egy s más, nem lehet teljesen utálni, hiszen már megkedveltük. Azíró felvonultat a regényben legalább három férfit, aki lehet a titokzatos leskelődő, és ez olyan mesterien van elkészítve, hogy az olvasó nem tudja kapásból, melyik az.
Ira Levin a Rosemary gyermeket vár írója is, és aki azt olvasta, nem fog csalódni. Könnyen rá lehet ismerni az író stílusára, de ettől a sztori nem lesz elcsépelt. Sőt, nem is lehet, mivel a Rosemary gyermeket vár című regényben egy démoni gyermek megfogantatása a központi téma, a Sliverben pedig a titkok megvédése bármilyen eszközzel. A két mű még annyiban hasonlít egymásra, hogy mindkettőben szerepel egy titkokkal teli ház, melyben furcsa balesetek történtek. A Rosemary gyermeket vár történetében ez az okkultizmus miatt van, a Sliverben viszont emberi kéz formálja a lakók sorsát. A regény végén, mikor az olvasó számára is kiderül a teljes igazság, elhatalmasodik a feszültség, és muszály végigolvasni, hogy kiderüljön, melyik oldal győz. Ira Levinnél pedig nem lehet tudni mire számítson az ember...
Az is fontos a Slivernél, hogy nincs benne csak jó vagy rossz. A negatív karaktert is lehet "szeretni", és a főhősnőnek is vannak olyan vágyai és tettei, melyeknek viselnie kell a következményeit. És bár nem akarom elárulni a könyv végét, azért a levini csattanó mégis csak ott van za utolsó sorokban, melyek eléréséig sem unatkozik az olvasó.

Szereplők:
Kay Norris, szerkesztő a Diadém könyvkiadónál
Felice, Kay macskája
Sam Yale, volt rendező, író, Kay barátja, Thea Marshall szeretője, aki a házban lakik
Pete Henderson, üzletember, a felhőkarcoló tulajdonosa, aki ott is lakik
Hubert 'Rocky' Sheer, író
Martin Sugarman, szerkesztő
Vida Travisano, modell, a ház lakója
Dmitri, a felhőkarcoló gondnok
Alex és Jeff, Kay volt barátai
Terry, a ház portása
Roxie, Kay barátnője
June és Norman, Kay barátai
Stuart, szerkesztő

Címkék: krimi thriller fülszöveg ira levin

Szólj hozzá!

Ruth Rendell (1930-

misscrime 2011.10.07. 12:27

ruthrendell.jpgRuth Barbara Rendell angol írónő, aki 1930. február 17-én született Dél-Woodfordban, Londonban. Bűnügyi regények és pszichológiai thrillerek ismert szerzője, aki a Barbara Vine álnevet is használja. Tanárok gyermekeként látta meg a napvilágot Ruth Barbara Grasemannként. Tanulmányait Loughtonban, Essexben kezdte meg a Megyei Leány Gimnáziumban. Miután befejezte az iskolát, essexi újságoknál dolgozott újságíróként. Az egyik laptól kirúgták, miután a helyi Tenisz Klub éves vacsorájáról írt, de azon valójában nem jelent meg. 1950-ben feleségül ment Donald Randellhez, akitől egy gyermeke is született. 1975-ben elváltak ugyan, de később újra összeházasodtak, és Donald '99-es haláláig együtt maradtak.
Rendell két kiadatlan regényt írt, mielőtt 1964-ben megjelent a From Doon With Death című műve, melyet 75 fontért vásárolt meg egy John Long nevű férfi. Ruth-nak ez volt az első bűnügyi regénye, melynek Reginald Wexford rendőrfelügyelő volt a főhőse. Ő Rendell könyveinek visszatérő figurája. Több mint húsz könyv született Wexford főszereplésével, és a 2009-ben megjelent The Monster in the Box című regényről azt pletykálták, hogy ez lesz az utolsó, amiben Wexford feltűnik, de ezen szóbeszéd nem bizonyult teljesen igaznak. 2011-ben jelent meg a The Vault című regény, melyben szintén Wexford felügyelő kalandjait olvashatják, de az nyugdíjba vonult a rendőrség kötelékéből.
Rendell könyveiben feltárja a bűncselekmények mögött rejlő pszichológiai indíttatásokat, a romantikus szenvedélyt és a véletlenek hatását. Főszereplői gyakran szociálisan elszigeteltek, mentális betegségben szenvednek és/vagy más módon hátrányos a helyzetük. 1986-tól kezdett írni Barbara Vine névvel, mely az ő középső nevéből és a nagyanyja leánykori nevéből tevődött össze. Ezen regényei is pszichológiai thrillerek, de a témákat kibővítette az emberi félreértésekre és azok következményeire, a családi titkokra és rejtett bűnökre. Műveiért számos díjat kapott.

Művei:

mint Ruth Rendell:

Regények:

Reginald Wexford-sorozat:
From Doon With Death (1964)
A New Lease of Death (1967)
Wolf to the Slaughter (1967)
The Best Man to Die (1969)
A Guilty Thing Surprised (1970)
No More Dying Then (1971)
Murder Being Done Once (Gyilkosság a kriptában; 1972)
Some Lie and Some Die (1973)
Shake Hands Forever (1975)
A Sleeping Life (1979)
Put on by Cunning (1981)
The Speaker of Mandarin (1983)
An Unkindness of Ravens (Kegyetlen hollók; 1985)
The Veiled One (A fátylas özvegy; 1988)
Kissing the Gunner's Daughter (1991)
Simisola (1994)
Road Rage (1997)
Harm Done (1999)
The Babes in the Wood (2002)
End in Tears (2005)
Not in the Flesh (2007)
The Monster in the Box (2009)
The Vault (2011)

Egyéb regények:
To Fear a Painted Devil (A festett ördög; 1965)
Vanity Dies Hard (1965)
The Secret House of Death (1968)
One Across, Two Down (Keresztrejtvény; 1971)
The Face of Trespass (1974)
A Demon in My View (Démon képében; 1976)
A Judgement in Stone (1977)
Make Death Love Me (1979)
The Lake of Darkness (1980)
Master of the Moor (1982)
The Killing Doll (1984)
The Tree of Hands (1984)
Live Flesh (1986)
Talking to Strange Men (1987)
The Bridesmaid (A nimfa; 1989)
Going Wrong (1990)
The Crocodile Bird (1993)
The Keys to the Street (1996)
A Sight for Sore Eyes (1998)
Adam and Eve and Pinch Me (2001)
The Rottweiler (2003)
Thirteen Steps Down (2004)
The Water's Lovely (2006)
Portobello (2008)
Tigerlily's Orchids (2010)

Egyéb könyvek:
Ruth Rendell's Suffolk (1989)
Undermining the Central Line: Giving Government Back to the Paople (1989)
The Reason Why: An Anthology of the Murderous Mind (1995)

mint Barbara Vine:

Regények:
A Dark-Adapted Eye (1986)
A Fatal Inversion (1987)
The House of Stairs (1988)
Gallowglass (1990)
King Solomon's Carpet (1991)
Asta's Book (1993)
No Night Is Too Long (1994)
The Brimstone Wedding (1995)
The Chimney-sweeper's Boy (1998)
Grasshooper (2000)
The Blood Doctor (2002)
The Minotaur (2005)
The Birthday Present (Születésnapi meglepetés; 2008)

Novellák:
Heartstones (1987)
The Thief (2006)

Novelláskötetek:
The Fallen Curtain (Lehull a lepel; 1976)
Means of Evil (1979)
The Fever Tree (1982)
The New Girlfriens (1985)
The Cooper Peacock (1991)
Blood Lines (1995)
Piranha to Scurfy (2000)
Collected Short Stories, Volume 1 (2006)
Collected Short Stories, Volume 2 (2008)

Címkék: életrajz ruth rendell

Szólj hozzá!

Heather Graham (1953-

misscrime 2011.10.06. 11:14

heathergraham.jpgHeather Graham Pozzessere 1953. március 15-én született Miami-Dadeben, Floridában. Romantikus és krimi regények írója, és a Shannon Drake írói álnév használója. Édesanyja Dublinban született, apja skót. Miami-Dade megyében nőtt fel, és szinte rögtön az érettségi után feleségül ment Dennis Pozzessere-hez. Ezután elhagyta a várost, és a Dél-Floridai Egyetemre ment: színházi művészetből diplomázott. Néhány évig vokálénekesként és pincérnőként dolgozott. Miután megszületett harmadik gyermeke, úgy döntött, így nem dolgozhat tovább. Otthon maradt a gyerekekkel, és hogy kitöltse az idejét, horror és romantikus történeteket kezdett írni. Két évvel később, 1982-ben eladta első regényét When Next We Love címmel. Ezt követően Graham több mint száz regényt és novellát írt. Ezek között romantikus, történelmi romantikus és vámpírtörténetek is voltak, de később születtek olyanok is, melyben keveredik a romantika, a krimi és a thriller.
Heather Graham több díjat is nyert regényeivel, melyek sorra bestsellerek lettek. Képzett búvár, és férjével Floridában él. Összesen öt gyermekük született.

Művei:

mint Heather Graham/Heather Graham Pozzessere:

Romantikus regények:

MacAuliffe viking trilógia:
Golden Surrender (A hódító viking; 1987)
The Viking's Woman (A viking asszonya; 1993)
Lord of the Wolves (Farkasok Ura; 1993)
Tomorrow the Glory (A holnap dicsősége)

Cameron család-sorozat:
Sweet Savage Eden (Édes vad éden; 1989)
A Pirate's Pleasure (A kalóz kedvese; 1989)
Love Not a Rebel (Lázadó lélek; 1989)
One Wore Blue (A kékkabátos; 1991)
And One Wore Gray (A szürkekabátos; 1992)
And One Rode West (Irány a Nyugat!; 1992)

MacKenzie-sorozat:
Runaway (A szökevény; 1994)
Captive (A fogoly; 1996)
Rebel (A lázadó; 1997)
Surrender (Az ellenség; 1998)
Glory (A boszorkány; 1999)
Triumph (Diadal; 2000)

Angel Hawk-sorozat:
Bride of the Tiger (1987)
Angel of Mercy (Távoli menedékhely; 1988)
Borrowed Angel (Kölcsönzött angyal; 1989)

Slater testvérek-sorozat:
Rides a Hero (1989)
Apache Summer (1989)
Dark Stranger (1993)

Egyéb romantikus regények:
When Next We Love (1983)
Tender Taming (1983)
A Season for Love (1983)
Quiet Walks the Tiger (1983)
Night, Sea and Stars (Trópusi éjszakák; 1983)
Hours to Cherish (1984)
Tender Deception (1984)
Red Midnight (1984)
Arabian Nights (1984)
Serena's Magic (1984)
Sensuous Angel (1985)
Hold Close the Memory (1985)
An Angel's Share (1985)
Night Moves (1985)
A Circumstantial Affair (1986)
Dante's Daughter (1986)
Handful of Dreams (1986)
The Macerick and the Lady (1986)
Eden's Spell (1986)
Double Entendre (Házaspárbaj; 1986)
The Di Medici Bride (1986)
The Game of Love (1986)
Liar's Moon (1987)
Siren from the Sea (1987)
King of the Castle (1987)
All in the Family (1987)
Every Time I Love You (Örök szerelem; 1988)
Lucia in Love (1988)
Strangers in Paradise (1988)
This Rouge Magic (1988)
Home for Christmas (1989)
A Perilous Eden (1990)
Forever My Love (1990)
Wedding Bell Blues (1990)
The Devil's Mistress (Az ördög kedvese; 1991)
Forbidden Fire (Jó szerencsét!; 1991)
Snowfire (Förgeteg; 1991)
Spirit of the Season (1993)
Between Roc and a Hard Place (1993)
Last Cavalier (1993)
Lonesome Rider (1993)
The Trouble with Andrew (1993)
Wilde Imaginings (1993)
Slow Burn (Szunnyadó parázs; 1994)
Renegades (1995)
An Angel's Touch (1995)
Eyes of Fire (1995)
For All of Her Life (Mindent a szerelemért; 1995)
Seize the Wind (1995)
A Magical Christmas (1996)
Down in New Orleans (New Orleans-i éjszakák; 1996)
Queen of Hearts (1997)
If Looks Could Kill (1997)
Never Sleep with Strangers (1998)
Tempestuous Eden (1999)
Night of the Blackbird (2001)
Miracle (2001)
A Season of Miracles (2001)
In the Dark (2004)
Suspicious (2005)
Kiss of Darkness (2006)
The Island (2006)
Blood Red (2007)
The Last Noel (2007)
Dust to Dust (2009)
There Be Dragons (2009)
Home in Time for Christmas (2009)
Night of the Wolfes (2009)

Krimik/misztikus regények:

O'Casey testvérek-sorozat:
Dead on the Dance Floor (Halál a táncparketten; 2004)
Killing Kelly (2005)

"Harrison Nyomozóiroda"-sorozat:
Hauted (2003)
The Presence (2004)
Ghost Walk (2005)
The Vision (2006)
The Seance (2007)
The Dead Room (2007)
The Death Dealer (2008)
Nightwalker (2009)
Unhallowed Ground (2009)

Flynn testvérek trilógia:
Deadly Night (2008)
Deadly Harvest (2008)
Deadly Gift (2008)

Egyéb krimik/misztikus regények:
Drop Dead Gorgeous (Haláli pasi; 1998)
Tall, Dark and Deadly (1999)
Long, Lean and Lethal (Halálos sorozat/Hollywoody románc; 2000)
Dying to Have Her (2001)
Hurricane Bay (2002)
Picture Me Dead (Rajzold le holtan!; 2003)
The Presence (2004)
Ghost Shadow (2010)
Ghost Night (2010)
Ghost Moon (2010)
Phantom Evil (2011)
Heart of Evil (2011)
Sacred Evil (2011)
The Evil Inside (2011)

Novellák:
The Christmas Bride (Csillag a sötét égen; 2007)
Bougainvillia (2009)

mint Shannon Drake: (hazánkban a többsége Heather Graham néven jelent meg, vagy is-is)
Tomorrow the Glory (1985)
Blue Haven, Black Night (Kék ég, sötét éj; 1986)
Ondine (Ondine; 1988)
Lie Down in Roses (Rózsák között; 1988)
Princess of Fire (A tűz hercegnője; 1989)
Emerald Embrace (1991)
And I Will Love You Forever (1991)
Gifts of Love (1991)
Damsel in Distress (1992)
Bride of the Wind (1992)
Vanquish the Night (1992)
Lovers and Demons (1993)
One Little Miracle (1993)
Knight of Fire (1993)
Branded Hearts (1995)
No Other Man (1995)
No Other Man (1996)
No Other Love (1997)
The King's Pleasure (Szerelem és viszály; 1998)
Beneath a Blood Red Moon (1999)
Come the Morning (Eljő a reggel; 1999)
When Darkness Falls (2000)
Conquer the Night (Hódító az éjszakából; 2000)
Deep Midnight (2001)
Seize the Dawn (Derengő hajnal; 2001)
Realm of Shadows (2002)
Knight Triumphant (2002)
The Awakening (2003)
The Lion in Glory (2003)
When We Touch (2004)
Beguiled (Elcsábítva; 2005)
Dead by Dusk (2005)
Wicked (Az álarcos; 2005)
Reckless (A vakmerő; 2005)
Kiss of Darkness (2006)
Blood Red (2007)
The Queen's Lady (2007)
The Pirate Bride (2009)

Címkék: életrajz heather graham

Szólj hozzá!

Gaston Leroux - Az operaház fantomja (1911)

misscrime 2011.10.05. 12:58

A regény egyrészt az operaházat izgalomban tartó fantasztikus krimihistória, másrészt egy tragikus szerelmi háromszög; mindkét szál középpontjában a fantom áll. Ez a kétarcúság jellemzi a fantom viselkedését is: egyszerre kíméletlen és erőszakos szörnyeteg, és a zene angyala, aki művészetével meghódítja Christine-t. A regényben felsorakozik a romantika teljes kelléktára: a szenvedélyes érzelmek áradása, a hősöket nyomasztó titokzatos bűnök és bánatok terhe, a váratlan és csodás fordulatok tömege. A regény stílusa lendületes, rugalmas, a szatirikus társadalomrajz és a balzaci erejű portrék irodalmi értéket adnak írásának.

Gaston Leroux mielőtt a regényírásnak szentelte volna idejét, újságíró volt a Le Matin nevű lapnál. Itt kapott egyszer egy olyan feladatot, hogy írjon egy cikket a Párizsi Operaház alaksorában tartott foglyokról. Ez a kommün idején történt, és nem tartom kizártnak (sőt), hogy Leroux az ezen időkben átélt eseményeket, benyomásokat írta meg Az operaház fantomja című könyvében. Olvastam már a szerző más regényét is (A sárga szoba titka, A fekete ruhás hölgy illata), és megszokhattam volna rohanó, csapongó stílusát, de ezen regényeket már régebben olvastam, így egy kissé meglepődtem az írás menetén. Ahogy a fülszöveg is írja, ez a mű fordulatos, rohanó tempójú, lendületes írás, és Leroux több szálon is vezeti a cselekményt. Ennek ellenére nem kavarodik bele az ember, hiszen tényleg összekötő kapocs a fantom, aki mindenhol és mindenben ott van. Még ha vannak benne olyan részek, amiket szívesen átugrana az ember, mert nem köti le annyira, akkor is végig olvassa, mivel elragadja a fantáziáját, és szeretné megtudni, mi is lesz Christine, Roul, a Perzsa, a Fantom vagy éppen az Operaház sorsa. Olykor megmosolyogtató, misztikus, félelmetes, elgondolkodtató regény, melynek olvasása közben egyszerre szomorkodunk a bájos, ám kissé naiv énekesnővel, a szerelmes Chagny vikomttal és még magával a rémséges fantommal is, akinek valódi neve Erik, és talán sokkal emberibb, mint azt bárki gondolná. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, mert szerintem alapmű, ami bevezet minket a Párizsi Operaház titkos járataiba, és úgy képzeljük, mintha mi is ott lennénk a sötétben...

Szereplők:
Erik - az "operaház fantomja", a "zene angyala"
Christine Daaé - frissen felfedezett énekesnő az operaházban, Erik és Chagny vikomt szerelme
Roul, Chagny vikomt - Christine gyerekkori barátja és szerelme, Philippe gróf öccse
Philippe-Georges-Marie - Chagny grófja, Roul bátyja
Armand Moncharmin úr - az operaház társigazgatója
Firmin Richard úr - az operaház társigazgatója
Perzsa - Perzsiában daroga volt, azaz az államrendőrség főnöke, hóbortos figura, aki Erik titkának egyetlen ismerője
Mifroid - rendőrfelügyelő
Rémy - a zeneakadémia titkára
Mercier - a zeneakadémia gondnoka
Castelot-Barbezac bárónő - a "kis Meg", táncosnő volt az operaházban
Debienne úr - az operaház leköszönő társigazgatója
Poligny úr - az operaház leköszönő társigazgatója
Sorelli - táncosnő az operaházban
Jammes - táncoslány az operaházban
Giry mama - páholynyitogató az operaházban, a Fantom szövetségese, a "kis Meg" anyja
Joseph Buquet - színházi főgépész
Carlotta - énekesnő az operaházban
Daaé apó - Christine apja, zenész
Valerius mama - Christine gondviselője, jótevője

Címkék: krimi fülszöveg gaston leroux

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása